(Pic 1) kiri si mulut pelangi kanan si muka kerang
(Pic 2) lakaran idea dari gambar pertama
(Pic 3) lakaran sepenuhnya..luar jangka!

Title : artstract
Medium : couple of fingers and photoshop blank page
Tecnique : combining few artwork into one piece + spot colour technique (confiden je)

Hari ni aku nak terangkan bagaimana idea aku berubah bentuk. Seperti artwork diatas ni..
Apa, tak nampak ke? Anda ni biar btol?

"uncle tak nampak pun dia berubah? Cuma nampak 3 jenis gambar je…" kata si pendengar yang tiba-tiba menggelar dirinya uncle.."since when u be my uncle old men?" spontan aku menjawab.

(Scene bertukar kepada bentuk berdialog, lebih mudah..eheh!)
Aku : Memang la, en. so-called uncle..tu gambar je, yang aku nak cakap ni perubahan idea. Anymore question or just shut up and admit je ape aku nak cakap ni.

So-called uncle : ye la, no doubt.

Aku suapkan mulut ngan sebatang rokok, aku genggam lighter cricket kuning..keadaan kembali tenang. Di sini aku tekankan, yang perubahan idea aku berlaku pada ketika aku sedang melukis..dalam bahasa lainnye, bermula dari satu garis, kemudian garisan seterusnya bergantung pada apa yang aku mahu hasilkan dengan garis pertama. Dan setiap garis selepas itu akan mengalami proses yang sama..maka, jika di garisan pertama aku nak buat kambing, pada akhir lukisan aku mungkin akan jadi kasut.

Begitu la juga ngan keadaan artwork diatas ni..mula-mula aku ingat nak lukis si muka kerang (pic 1), sumpah tak bohong! Kemudian perasaan aku berkata "ish! Tell me it’s so gay". So, aku tambah macam-macam elemen abstract nak kasi tak gay (pic 2)..dan akhir sekali (pic 3) elemen ganas aku masukkan utk menguatkan lagi statement "I’m not gay lol! You can’t kiss my ass coz I’m totally not gay" Puff!! Berkepul asap rokok keluar dari mulut seiring ngan tawa kecil aku.

Tiba-tiba, aku rasa semua org yang tadi kusyuk mendegar pandang aku ngan muka mcm aku baru lepas celup jari aku yang penuh tahi idung kat tiap minuman diorang…very the angry, aku kaget.
So-called uncle bingkas bangun menuju ke arah aku, sambil tu aku nampak dia genggam rokok dari mulutnya yang dari tadi tak dinyalakan..aku gugup dan gusar, marah btol dia, seraya aku cuba berjenaka dalam keadaan panik

Aku : uncle rilek la…no offence if you gay. I can tell sebab you suke isap rokok tak berasap. Eheh! Gulp!

So-called uncle : aku nak nyala mcmne dugong woi! Yang kau pegang lighter aku dari td tu apahal? Bagi la balik…siot je.

Smelly footnote : boy! (housemateku) Kau jgn kacau aku berkarya lagi lepas ni

7 comments:

  1. raboysalleh said...:

    aku cuma mahu ber'linggo' - once a king of linggo, always do bro

  1. Ayun S. said...:

    dlm gamba pertama tu, member ko tu cuba memegang ape tuh. jengjengjeng.

  1. cip! said...:

    dah mula tebentuk dah..
    ayuh kawan!!

  1. axe said...:

    begini rupanya. akan menjadi santapan harian aku pasni. pinjam sket bleh artstract hang

  1. otakkapasitirendah said...:

    raboysalleh: king of linggo ke? cuba eja "faker"...eheh!.

    ayun : jengjengjeng...aku pun tak tau, tapi aku rase kaum ko je yang tau..hehhe

    cip!: kawan? since when...

    axe : pinjam je..nanti balas dengan gadis2 meletop ok.

  1. Anonymous said...:

    f.a.k.e - i mean drop the 'r'..fake

  1. Shikin said...:

    btol ke xgay ni?mcm lain je..haha..