i hate history to save human population





Title : I wish i could save the bear.
Medium : Office rough paper, Pilot Vball 05 pen (thank keri), scanner and photoshop
Technique : works + boring + sketch while on phone with client + scan + edit with photoshop = done


Motiv sebenar dan sumpah tak tipu sebab aku lukis gambar di atas ni, kerna aku percaya sifat manusia yang mengejar technology selama ni menyumbang kepada pencemaran di dunia tercinta ni. Maka terlukislah gambar UFO bagi mewakili teknologi..disokong lagi hujah aku ni ngan kata-kata mamat nigger dari amerika bernama 50cent “~eeiyooo…I’m tired using technology..”


Audien 1 : weh! Time part tu bukan J.Timberlake ke yang nyanyi?


Aku : Eh!.. Engkau kalau nak sibuk…sibuk kat ofis je bleh tak, SUNGAI? Kau nak aku pintal boboy kau ke! Sila behave ok.


Baiklah, kita sambung kembali diskusi berat td..sampai kat mane tadi ye? (cuba menarik attention audience)


Audien (secara serentak) : ~eeiyooo…I’m tired using technology..


Aku : Macam tu la!~ Aha-aha (sambil tarian robotic)


Kalau kita bukak buku sejarah form 3, mukasurat 67…memang kita tak akan jumpe ape2 kene-mengena ngan perbincangan kita ni..sejarah gagal menceritakan tentang pencemaran, Begitu juga dengan page 68,69 hingga habis.
Ssss..so, what’s the point? (gagap)


Tetapi…. jika buku sejarah yang tuan-tuan ambik masa setahun untuk baca 1 peranggan tu, dibuang isi kandunganya hingga tggal 2page je dari ratusan page asalnye…bayangkan berapa banyak pokok dan sumber oksigen yang dah kita selamatkan?. Plus, kegembiraan climax kepada pelajar yang malas membaca macam tuan-tuan semua. Can you see the point?


Audien 1 : then, what the fuck to do with technology bro…?


Rilex la berok! Gua baru nak climax la ni. Potong stim je… tadi kau gak yang lebih-lebih time nyanyi! This is my idea :


Pokok hasilkan kertas, untuk buat buku, buku untuk budak belajar, belajar untuk pandai, pandai untuk dapat keje, keje untuk dapat duit, duit untuk hidup senang, senang sangat sampai jadi malas, bila malas sume keje nak jadi senang, bila dah senang benda senang pun nak lagi senang, bila nak lagi senang terhasil teknologi, teknologi menyenangkan dan teknologi jugak bawak banyak kemusnahan.


Cuba anda amati bait-bait kata-kata ini…..~Ebiet G. Ade ‘berita kepada kawan’


Sesampainya dilaut, ku khabarkan semuanya…
Kepada karang, kepada ombak, kepada matahari..
Tetapi semua diam, tetapi semua bisu…
Tinggal aku sendiri, terpaku menatap langit..


Barangkali disana ada jawabnya?
Mengapa ditanahku terjadi bencana?


Mungkin tuhan mulai bosan..melihat tingkah kita,
Yang selalu salah dan bangga, dengan dosa-dosa..
Atau alam mulai enggan..bersahabat dengan kita,
Cuba kita bertanya pada rumput yang bergoyang..
*smelly footnote: kaler pada gambar berubah setelah di upload, tak tau ape masalah dia..ape masalah kau?

3 comments:

  1. axe said...:

    same song different tune din (no other way to put it)...tapi panda tuh. MENANGKAP
    awatla kena ada word verification ni.

  1. mafake said...:

    seni kau seni digital ka bro..
    nak bro..p cari ADK la bro..

  1. Shikin said...:

    benci betol dgn technology..tapi karya ni pn kena guna technology kn?kn?kn?