7

Bingkai Maya (model sedia lawa)


Title : Itu semuanya disana kekasih

Medium : Photos and photoshop

Technique : Gambar berbingkai yang mahu dibingkaikan



Kekasih,


Disana,

Ada insan yang terkorban, ada tanah yang diceroboh, ada anak yang yatim, ada bayi yang piatu.

Disana,

Ada alam yang yang tercemar, ada sungai yang kontang, ada ais yang mencair, ada taufan,tsunami,gempa dan bencana.

Disana,

Ada mereka yang berebut kuasa, hilang sifat timbang rasa, insan-insan yang semakin gila, insan yang insane.

Disana,

Ada penindasan agama, tinggi rendah nilai kaum, sistem dunia yang rosak, orang yang tamak, akhlak yang punah secara mutlak.

Disana,

Ada kebenaran hanya khayalan, culik, bunuh, rogol, bakar, peras, dan ugut, seleweng.

Disana,

Ada perang antara saudara, perang antara jiran tertangga, perang merebut kuasa.

Disana,

Semuanya hampir punah, musnah.


Disini,

Aku jumpa bahagia,

Dalam,

Suam pelukan erat.

...mu.



P/S:: Ehem…ehem…bingkai la, bukan bangkai!

9

Stesen Kerja


Title : Stesen Kerja
Medium : Paper, pen, and photoshop
Technique : Menjawab TAG!


Ini kali ke-3 dia TAG saya, dan siap cakap lagi, “kalau rajin boleh lukis”. Apa dia ingat mamak ke? Main oder-oder? Akibat tidak membalas TAG ke-2 beliau yang lalu, maka saya dengan relanya membalas yang ini. Jangan tuduh saya tak friendly ok.

Arahannya, tangkap gambar work station anda. Dalam kes saya, lukis gambar stesen kerja saya. Arahan ke-2 saya tak mahu ikut.

Merujuk gambar, saya ada 2 stesen kerja. Gambarajah atas ialah stesen kerja dirumah, yang mana meja computer itu hasil kerja tangan sendiri, diberi nama jolokan “Meja computer yoga”. Gambarajah bawah pula stesyen kerja di pejabat. Dan kalau anda bijak sila jawab soalan objektiv ini:

Apakah profesyen saya merujuk pada gambarajah stesen kerja yang bawah?

A. Pencipta pemandangan selepas taufan
B. Penternak lipas dan tikus secara komersial
C. Pengumpul kertas-kertas terpakai
D. Pembekal tempat untuk menyorok ketika solat jumaat
E. Semua diatas + PEMALAS





P/S:: Saya mahu TAG encik altraboy. Sila sujud syukur kerana kamu terpilih. Kalau tak puas hati, call kosong satu dua puluh enam, tiga ratus tiga puluh lima, tiga ratus lapan puluh enam.

8

Ayu tapak binaan




Title : Ayu Tapak binaan
Medium : Paper, pen, and photoshop
Technique : Kepala Hotak Berjambul

'

Ayu,
Bagaikan,
Tapak binaan,

Sentiasa rela,
Diteroka gunung-ganangnya,

Tidak endah dipalam cerucuk,
Apa saiz pun masuk,

Ayu, gemarkan Ilmu Hisab.

Tiada kali berhenti,
Menegakkan tiang-tiang seri,

Tiada pernah terngadah,
Walau dicurah simen ke lurah,

Ayu,
Bagaikan,
Tapak binaan,
Demi hidup mewah,
Tanpa maruah.

P/S:: Tapak binaan bukan tapak sulaiman.

6

Bawa Mulut



Title : Bawa Mulut
Medium : paper,pen and hurm….photoshop
Technique : discolour fusion, enamel embrace, plus e-9.


Mak Tom stoking, seperti biasanya, duduk di pangkin pokok mangga. Ditangan kirinya menyimpul sireh. Tangan kanannya melambai-lambai, takala terpandang Jefri Plastic Surgery melintas malas di halamannya.

“Ape yang lembik sangat tu? Meh la singgah dulu” dia menyapa, sambil stoking kakinya dibetul-betulkan. Akalnya, Mak Tom Stoking, mahu tahu cerita panas Jefri Plastic Surgery. Dengar-dengarnya, Jefri Plastic Surgery nampak Kak Nab Mekap pakai push-up.

“Cerita la kat Mak Tom, cerita panas kau tu” pancing Mak Tom Stoking, sebaik Jefri Plastic Surgery melabuh punggung bikinnya. Jefri Plastic Surgery mencebik. “Dah agak dah, bukannya nak tanya pasal tulang serviks baru otter saya ni?” sambil memintal bucu beg plastiknya.

Dua, tiga hari sudah, Kak Nab Mekap datang mengadu dekat Mak Tom Stoking. Satu kampung kecoh dia pakai push-up, sebab nak mengurat Lebai merdu. Lagi heboh, bila ada yang tambah dia sumbat tisu. Datang Atan biskut anak Mak Tom Stoking pula, katanya, dia nampak Jefri Plastic Surgery bawak mulut sampai ke baruh. Makin panas push-up Kak Nab Mekap.

“Betul ke kau yang punya kerja ni Jefri?” sapa Mak Tom Stoking lembut.

Ceritanya, 3 hari sudah, Jefri Plastic Surgery melaram dengan Myvi barunya. Juah hatinya, bawa kereta sambil julur kepala luar tingkap. Entah macam mana, angin deras, ter”bluek” jatuh, mulut bikin Jefri Plastic Surgery dari soketnya. Gelabah dia mencari, dijinjingnya sampai ke baruh. Dr. Gopal anak lelaki Lapog cakap, dah sampai masa, kena tukar baru. “Ni ha, dalam plastic ni saya baru beli, ada yang macam Angelina jolie, Jessica Alba, yang macam Lebai merdu pun ada.”

“laa..jadi betul la kamu ke baruh bawak mulut?” tanya Mak Tom Stoking yang terkekeh sambil hidu stokingnya. Bengang benar Jefri Plastic Surgery, cerita tulang serviks dan Myvi barunya tak up langsung.
.
Esoknya kecoh, Kak Nab Mekap nenennya tumbuh mulut. kiri Angelina Jolie, kanan Jessica Alba.






P/S:: Saya dahagakan komen…..jangan biarkan pelukis ini kontang. Sila beri komen membina'sakan' kalian.

5

Gajah Lelaki

`
.




Title : Elephant:Man
Medium : photoshop and brush
Technique : rebonding




Elephant:Man
The important function of an elephant inside every of us (man):Important:Yes:Very


Keberkesanan sistem ekonomi yang diamalkan oleh en. Bijan pada masa ini telah sedikit sebanyak terbukti. Apa yang amat ditakuti oleh kebanyakan peon-peon, bisnesman atau women, pesara-pesara kerajaan, pengarah, machai-macahi picisan, juruteknik, peguam, hakim, pemakan suap dan segala jenis pekerjaan nin- to-five, kini kembali tersenyum. Kes ini tidak melibatkan suri rumahtangga, dan pekerja syif malam. Sebaliknya, mamak-mamak mula berniaga dengan kurang ikhlas, ludah dalam kuah atau titiskan sebaldi peluh kedalam masakan mereka. Ini semua kerana,

Harga roti canai turun!

Sepatutnya hampir seluruh warga Malaysia-sia bertempiak “HOOray!”, betullah, ekonomi kita sudah stabil.





P/S:: Saya mula mengorek karya lama-lama untuk di letak disini supaya tidak kosong, agar kamu semua tak tuduh saya blogger yang tidak true. Saya juga masih berhutang satu design untuk sebuah kugiran. Maaf jika terlewat, saya agak ribut semusim dua ini. Saya akan kembali komited selepas ini, simpan dalam minda semua.

6

Kukuq Kepala




Title : Kukur kepala
Medium : Paper + Pen + photoshop
Technique : lukis atas kertas, scan beberapa ketika, colour dlm photoshop dan save as.


Siapa yang tak pernah melihat alat tradisional yang ala-ala kuda berkepala duri seperti dirajah, saya umumkan anda sebagai hingusan atau terlalu kebandaran. Yang pernah nampak tapi buat-buat tak tahu, “babboon-lupa-diri-dan-perasan-muda” saya gelarkan pada kalian semua. Itu ialah kukur kelapa, dulu mak bapak kamu semua kalau parut kelapa, nak buat santan, akan bertenggek atas kuda punk ini la. Kalau terasa nak tengok kat muzium, masuk ikut pintu depan, pergi terus, pergi kiri, lepas tu straight lagi, and then pergi mati. Apahal, kukur kelapa pun tak tahu, tak kampung langsung!

* *

Sesi soal siasat bersama Profesor serba-serbi:

+ Kalau pergi mamak dan oder Roti Pak Lah, dapat roti apa?
= Roti kosong.

+ Kenapa roti kosong?
= Sebab Pak lah tekde telor, nak jadi roti telur.

+ Kalau air Pak Lah pula, air apa?
= Air cuci tangan. Sebab lepas ni, dia makan nak kena suap sendiri.







P/S:: Saya mahu tidur, esok nak bangun awal breakfast roti pak lah, kat kedai Romlah.