19

Mentari Ink!






Title : Mentari Ink (episode satu)

Medium : graphic marker, betis ku yang kering dan fon K1880i (sonyErikson)

Technique : keluar berseluar pendek dan nampak cool




Welcome to Mentari Ink!


Tattoo palsu kita pada kali ini bertajuk, “Tangan dan ros berduri, darah itu pemberi masin kehidupan”.

Tiada sentimental value pada pemilik, sekadar mahu berangan.


Sekian sahaja episod kali ini.


*************************************************************************************



Apa yang bakal kamu baca ini adalah kisah benar, jangan sekali-kali berasa doubtful.

Kejadian bertempat di dalam lif Mentari Court, menuju ke tingkat ber”feng shui” kaya, tingkat LAPAN.



Pakcik : Tingkat berapa dik?


Aku : Lapan pakcik, takpe saya boleh tekan sendiri.


Nigger 2 org : nuga nuhga\kakakllmsms klu…kluk (bahasa pasar uganda)


TING! ( Disini, watak pakcik tadi tamat) Lif tutup semula dan terus menuju ke tingkat 8


Nigger satu : Hey! Man?


Aku : Hey! What’s hot?


Nigger satu : Are you Chinese? (muka curios, sambil pitchingnya agak tinggi dihujung soalan)


Aku : Are you drunk or colour blind? Just look at my skin colour and hair then justify.


Nigger dua : dude! you’re sick, you’re Chinese with afro hair..cool!


Aku : F…… (TING! Sampai dah,)






P/S :: Cuba tengok gambar kecil di sudut kiri windows anda, mamat kacak berbaju belang itu, sampai saat ini masih kurang percaya. Dia kini sudah cerah (dan bertatoo).




21

Campoq Tangan



Title : Campoq Tangan (design kasar untuk baju “T” BloodOnWeddingDress)
Medium : paper, pen, and photoshop
Technique : Servis 'S' keluarga sidek


“Perjuangan itu, ialah huruf "P" yang besar, dan diperbuat dari tangan-tangan yang berpegangan. "P" itu, PUNK!”
- otakkapasitirendah, 10.30pm, 24 April 2008





“senarai”


Pernah dengar? kata akar yang biasa bukan? Bahasa malaysia boleh jadi luar biasa dan ini buktinya.


Pernah dengar “penyenaraian”?


Luar biasa bukan?

Macam nama orang beragama hindu pun ada (sebut berulang-ulang kali). Aku yakin pemberita semalam sedang sapu minyak gamat pada lidah tergeliat beliau, sambil doakan kemalangan ngeri pada si penulis berita.

Orang tanah Malaya-sia2, memang fani. Hehe!




Pernah anda tererangkap dalam keadaan begini? Terjumpa kawan lama, dan dia memuji anda tapi anda tidak mampu puji kembali?

Situasi ini terjadi semasa saya ke bank (mengeluarkan duit yang terlalu banyak). Setelah bersalaman, teman lama ini memuji saya kacak, nampak bergaya dan berjaya. ”thank…errr” jawab saya lambat, kerana dia kelihatan bertentangan dan macam haiwan. Setelah puas mencari sesuatu untuk dipuji akhirnya, “nice goatee, well trimed” kata saya memuji balas.

Kemudian kami berjabat, dan saya terus berlalu meninggalkan dia yang dulunya, bekas ketua pasukan pandu puteri dan pasukan sorak sekolah.

Dulu, dia juga cantik.






P/S :: Ingat lagi pada Man Dagu Manggo (MDM)?, Dia kata “ Buat design baju untuk band aku, design yang ngeri + keji + busuk + huduh + nanah + keperitan + seksa dan derita sikit biar orang muntah vacuum tengok” saya jawab “Aku lukis muka ko je la kalau macam tu” sambil bakar dagu dia, buat minyak pengasih.

7

Gagak lupa, tak boleh terbang sambil berdoa



Title : Gagak lupa, tak boleh terbang sambil berdoa
Medium : paper, pen, and photoshop
Technique : bantuan pernafasan mulut ke mulut (wanita cantik sahaja)


Susulan entri yang lepas, seraya tindakan penting diri saya yang mahu memudahkan kerja. Kini memakan diri, apabila terpaksa menjadi hakim tanpa dilantik untuk memilih pemenang. Ini tugas berat bagi si kacak, yang sentiasa buntu memilih ajakan wanita-wanita apabila masuk waktu makan malam.

Saya yang kacak dari darjah dua lagi ini, memang terkenal dengan sifat atas pagarnya. Pengalaman pertma mengundi, adalah ketika dipaksa undi untuk ketua kelas 3 cempaka dengan bilangan penduduk seramai 28 orang. Undi dikira dengan mengangkat tangan pada calon pilihan anda. Hanya dua nama sahaja tercalon, kerana sifat saya yang sangat gemar menjadi watak "saya cadangkan, cadangan ditutup".

Pada undian pertama, setelah dicatit di papan hitam (sebenarnya warna hijau pekat) jumlah undian setiap calon. Cikgu mengira jumlah keseluruhan undi, dan didapati kekurangan dua undi. Setelah disiasat saya dan seorang rakan seRebel, tidak mengangkat tangan untuk mana-mana calon. Kami disuruh undi sekali lagi, saya dan rakan seRebel diberi warning.

Setelah proses yang sama berlangsung secara life dan tanpa campur tangan pihak atasan, undi keseluruhan dikira lagi. Kali ini cikgu dapati undi terlebih 2 orang, dia kini terhidu pengundi hantu wannabe. Siasatan lanjut mendapati, saya dan rakan seRebel (RsR) buat hal lagi. Kami angkat untuk kedua-dua calon. Sekali lagi kami disuruh mengundi semula, dan saya dan RsR di beri warning kedua beserta beberapa hentakan siku orang dewasa ke umbun-umbun muda kami.

Undian ketiga memaksa saya dan RsR memikirkan cara terbaik untuk masih berada diatas pagar tanpa dikesan. Hasil akal melangkau umur sebenar saya ketika itu, kami dapat solutionnya. Ya, memang ketika itu saya sebut "aku dah dapat solutionnya", dewasa bukan?

Pada akhir undian ketiga, didapati keseluruhan undian tepat 26 orang dan majoriti dimenangi budak lelaki yang lembut dan suka mengorek hidung itu. Dalam masa yang sama, saya dan RsR tersengih puas disudut belakang kelas. Kami berjaya tidak memilih mana-mana calon tanpa disedari. Dan ini kata -kata RsR sebelum kami meghabiskan sesi persekolahan hari itu,

"dude, (26-2) + (26+2) / 2 = 26, you are brilliant!"

Itu ialah stratergi kami, apa tindakannya? figure it out.



Sila klik "Kenapaku Kopek Puzzle?" ini, untuk mengetahui keputusan pertandingan yang sangat mendapat sambutan walau tanpa habuan, yang lalu.

31

"Kenapaku Kopek Puzzle?"




Title : "Kenapaku Kopek Puzzle?"
Medium : paper, pen, and photoshop
Technique : memintal hingus dan calitkan pada permaidani jiran.




Berikut adalah susunan keputusan bagi pertandingan tanpa sebarang habuan yang lalu. Mengikut kedudukan undi dan komen hakim : (sila terima kenyataan)

1. "Kenapaku kopek puzzle?" :: anonymous
Tahniah, anda menang! Maksud "setiap insan itu bertanggungjawab terhadap kemusnahan dunia dan patut menyesalinya" dapat disampaikan dengan terang. Saya juga sangat sukakan "kopek". Dan sila pamer nama selepas ini, kini anda sudah melepaskan peluang menjadi popular.


2. The pledge :: axe
Tajuk ini menarik, tapi tidak berunsur seks. Maka dia kalah sedikit sahaja.


3. Pencuri Matahari :: sarah san
Setelah dinilai, watak bukanlah pencuri dimaksudkan. Dia tidak memakai stoking wanita dimuka dan memegang besi pengompel pintu.


4. Gile Kuasa :: shikin
Tajuk yang hampir tepat, tapi ahli terdekat atau teman wanita memang tak dibenarkan menjadi pemenang, kurangkan kontroversi.


5. Ini hak aku :: robot
Dan ini juga hak aku untuk tidak memilih kamu sebangai pemenang. Terlalu aggressive, robot memang tak punya perasaan.


6. Kenapa ia disingkirkan, dan biarkan sesuatu yang hitam menutup cahaya yang cerah
:: mukrimania
Apa yang panjang sangat ni?, kalau terpilih mampu mencacatkan rupa paras blog ini.


7. Rambutku lari dibawa angin menjadi kepulan awanan :: cipung
Hahahahahahahahhahaahah! Hahahahhaha! Hahahah! Fani.


8. Jingga :: zureen
Mungkin sesuai bagi nama kugiran ala-ala indopop, boleh lawan unggu.


9. The missing pieces :: don carleone
Missing pieces of Britney ke? Idea anda menarik, tetapi kerana kepayahan mengeja nama kamu, membuatkan markah kamu kurang.


10. B_OTAK :: ad_apeng
Walaupun usaha yang cukup gigih diberikan oleh anda. Tapi title abang ipar itu termasuk dalam kategori ahli keluarga. Sila masuk pertandingan keluarga lain.


Pihak penganjur mengucapkan ribuan terima kasih, kerana melayan. Harap boleh beri kerja sama pada lain waktu. Sebarang bantahan sila simpan, atau belanja saya makan dengan penuh rasa marah.



**************************************************************************************************************************************************************************************

6

Cakap sama tangan




Title : cakap sama tangan
Medium : red paper, pen, marker and photoshop
Technique : National, Panasonic





Jika kamu bikin kata-kata/

Yang aku tahu/

Setiap satu itu dusta/


Sila..


Cakap sama ini tangan/

Dan yang pasti/

Tangan tak akan heran/


Wahai kamu,


Bermulut bacin bernafasnya hancing/

Ku angkat si telunjuk, hantu dan manis/

Sila baca antara garis/

Sampaikan pada waris/







P/S: Sekarang Tanah Malaya sangat kesibukan dalam mencari siapakah "Papa Ba Alip Ba ya~". Hmmmm…bla~bla~bla~ wut eva~



11

moving space





Title : moving space
Medium : rough paper, pen, and photoshop
Technique : teknik sapuan asas mentega keatas kepingan roti segar…
.
.
.
.
.
.
.
Saya dalam keadaan bersedia mahu balik ke kampung halaman di dalam sebuah kediaman estet. kami sekeluarga duduk dalam panorama yang agak hutan. Tapi keseronokan pulang ke kampung kini amat saya rasai, bersama papa memburu si ayam hutan. Ah~ seronok sungguh membunuh!.
.
.
.
*cerita seterusnya ada kena mengena dengan memburu, sila baca:
.
.
.
Seorang pakcik tua umurnya 80 tahun bersembang dgn saya, sama2 berkongsi bas pulang ke destinasi seterusnya. Dia kata kesihatannya makin bagus dalam umur begini, dia mempunyai seorang isteri berumur 20 tahun dan kini mengandungkan ananknya. Penuh bangga cerita si tua itu.

Aku kemudian memberi respon..”saya ada cerita pasal seorang pemburu yang sangat gemar memburu. Tiap-tiap hari dia akan memburu di hutan belakang rumah beliau. Satu hari, dia terburu-buru hentak memburu kerana sedikit terlewat. Semasa mencapai senapangnya, dia tersalah dan terambil payung isterinya tanpa sedar, lalu terus ke hutan”

“tak best la cite engkau ni, takde unsur seks ke?” kata pakcik kuat seks itu.

“sabar pakcik, I’m reaching the point now..” dengan sopan aku menjawab, aku lalu sambung lagi. “sesampai pemburu itu di hutan, dia telah terserempak dengan seekor beruang yang sgt lapar (berdasarkan perutnya yang kelihatan kempis sedikit) dan menerpa kearahnya dengan niat mencederakan beliau. Dalam panik, pemburu itu mengangkat payungnya dan cuba menarik picu. Tiba-tiba beruang itu terkulai jatuh ketanah lalu mati...pemburu itu termangu-mangu”

“Mustahil! Takkan payung boleh tembak? Mesti ada orang lain yang tembak beruang tu!” bentak si tua kuat seks itu dengan nada “in denial” yang kuat.

“ABSOLUTELY!!” aku seraya membisikkan kata-kata ini betul di muncung cuping telinga kirinya.








p/s: moving space; ialah karya mengekspresikan perasaan ingin berpindah secara zahir dan batinnya keruangan yang lebih luas dan selesa. Perasaan yang terdapat keatas setiap insan melainkan anda insane. Menceritakan penerokaan jiwa dan otak kearah yang lebih bermakna. Ah! Sebenarnya aku hanya mahu hasilkan sesuatu yang cantik, itu saja tujuan utama!.

*cereka diatas dipetik dari sumber yang tidak diketahui…sila cari rujukan sendiri.
.
.
.
.
Niat membunuhku makin memuncak!

10

Soo00ooOO "otakkapasitirendah" SEXY!






Title : komik pg 3 (projek fully age)

Medium : Paper + pen and photoshop

Technique : sekolah menengah teknik slim river...



Untuk pengetahuan semua, saya juga berbakat melukis komik. Jika kamu baru sedar akan satu lagi kehandalan saya ini, begitu juga dengan saya. Ini adalah inisiatif pertama dalam cubaan meneroka kebolehan jari-jemari misteri milik saya ini. Sejajar juga dengan kewujudan blog saya yang sangat tulus mulus ini. Nah! persetankan karutan di atas semua.
'
'
Komik diatas adalah helaian mukasurat ke-3 untuk 16 mukasurat komik yang sudah saya hasilkan untuk dijadikan buku lirik rilisan sebuah kugiran yang namanya dirahsiakan. Ketua kugiran ini (seorang kelasi kapal yang tidak kacak tetapi kaya), telah dengan tegasnya mengarahkan saya supaya cuba merialisasikan impiannya ini.
'
'
Sungguh kerana ketidak tampanannya yang amat itulah juga, saya terima lawaan ini demi *meng"avoid"kan diri jauh2 dari beliau. Akibatnya, hampir sebulan blog ini tidak bersuara, entah apa kuasa si kurang tampan itu, hingga aku turuti kehendaknya?
'
'
Semasa sesi latihan kugiran baru-baru ini. saya sempat bertemu beliau (sambil menutup mata dengan kain). walaupun saya muntah beberapa kali, namun dapat juga menangkap kata-kata beliau seperti berikut "Aku rasa ko simpan je la komik tu, kitorang nak rekod balik and tukar semua lirik" (baunya sangat hamis). Sambil jari telunjuknya diletakkan di celah kacamata "Indie" nya, dan ditolak ke atas sedikit, juga sedikit senyum sinis.
'
'
**Aku lalu bangkit, kucapai mikrofon yang sedari tadi ada disebelahku, aku rapatkan set sistem PA betul-betul di telinga beliau, lalu aku jerit "Fucking awsome dude!"
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
*kata2 inggeris digunakan untuk menunjukkan betapa penulis sangat maksudkan.
**Gantinama "aku" digunakan untuk ekspresi marah
'
'
'
'
'
'
P/s: Sebelum beredar, aku telah menghempuk kedua-dua sistem PA itu ke muka mangsa. Mangsa? ya! beliau cedera parah di muka, dan kini berkira-kira mahu membuat pembedahan plastik ala-ala artis barat. Bagus juga, kalau dia mati nanti, aku hantar mukanya ke kilang kitar semula.
'
'
'
cheers!
'
'
'

6

"Johnny Depp terpaksa akur" itu kata doktor






Title : "Johnny Depp terpaksa akur" itu kata doktor
Medium : x-ray result, photoshop
Technique : menghabiskan masa mc


Ini susulan kejadian yang tidak kelakar berlaku sekitar 1.00a.m di pangsapuri tempat tinggalku. Serius ada org terjun dari tingkat 16, bukan kerana aksi stunt atau punya kuasa peter petrelli, tapi dia ingin tamatkan riwayat hidupnya dengan cara paling popular itu. Mungkin dia mahu bernisankan headline surat khabar tempatan.



Aku yang separa tidur dikejutkan oleh rakan-rakan rumah, bergegas ketempat kejadian. Memang tak tipu, mayat dah ditutup plastic hitam. Kami masuk dalam crowd, cuba ambil video, sambil-sambil dengar penerangan seorang volunteer menceritakan kejadian yang berlaku. Gaya dia bercerita macam detektif, penuh andaian-andaian beliau berdasarkan keadaan dan lokasi kemalangan.

Jarak dengan mayat (approximately 5meter). Seorang pak polisi selak plastik hitam yang tadi menutupi mayat dengan tujuan memudahkan fotografer forensic menjalankan tugasnya. Ya! ambil gambar (twist skit je nak konfius). Aku cuba amati keadaan mayat secara teliti, kelihatan macam seorang lelaki yang berisi dan warganegaranya diragui. Aku tolak seorang rakan aku kedepan, supaya dia boleh ambil video keadaan mayat tadi dangan lebih jelas.

1……………………………………………………..2……………………………………............................Tumbang!

Keadaannya tak ubah seperti tumbangnya highland tower.Menjunam ke tanah. Bayangkan, sila ambil papan sepanjang 1.83 meter, dirikan secara menegak dan lepaskan. Impak pelanggaran yang kuat bukan? Jika kamu rasa cukup kuat impaknya, cuba bayangkan ini pula. Dihujung papan bahagian atas sekali letak batu-bata sebagai pemberat, dirikan dan lepaskan lagi. Pasti batu-bata itu pecah bukan? (kalau tak pecah, ulang lagi dan sila guna batu-bata yang murah).

Begitulah panorama terjunnya kepala ini menghentam lantai konkrit setebal 175mm yang dibantusokong oleh besi kerangka tetulang BRC7 (dua lapisan) itu. Aku “blackout” tanpa sebarang amaran, dari elok berdiri aku tiba-tiba tumbang (tumbang bukan rebah, sila rujuk cerita papan diatas). Suasana jadi lebih kecoh, tapi berkat aku mendapat rakan-rakan yang masih mahu mengaku aku sebagai member lagi, keadaan jadi terkawal. Aku pulang dan terus tidur.

Keesokan hari aku ke klinik, berbekalkan muka calar dan bengkak di serata sisi kanan wajah pencair wanita ini aku masuk berjumpa doctor. Dia tanya kenapa? Aku pun cerita kejadian sebenarnya, dia pulak ketawa. Damn! Katanya aku ni jenis lemah semangat, tak boleh tengok benda-benda macam itu, katanya lagi sambil lumur iodine kekulit mulus aku. Thank doctor! Sekarang saya baru sedar. Dia nasihatkan aku buat sinar-x, takut ada retak. Dia cakap “I takut struktur tengkorak Johnny depp you ni lari settingnya”. Aku memang tidak membantah…….sedikit pun tidak doctor.

Lihat gambar: keputusan sinar-x menunjukkan, struktur rangka Johnny depp aku masih kukuh (lihat ramai gadis turut melurut dada tanda bersyukur). Tempat plaster adalah bahagian paling kritikal sekali menerima impak secara terus dengan lantai konkrit. Imbasan otak menunjukkan terlalu banyak fantasi dan tanpa ada sedikitpun riak-riak otak. He

p/s: gambar dibawah ialah design yang baru disiapkan untuk sebuah komuniti seni bahasa milik seorang rakan. Kapasitor.net. silalah lawati mereka, jika anda suka sajak,cerpen,novel dan sebagainya. Jika mahu beli baju design itu pun boleh ke sana.