7

Silly boy in blue




Title : Malam yang sepi..pi..pi
Medium : Paper, pen, and photoshop
Technique : Salam cangkuk (Ptuih!)



Malam yang sepi~pi~pi,

Aku memandu seorang diri. Hari ini berlainan sedikit, aliran adrenalinku agak mengujakan. Nafsu pelumba lariku memomok ke benak fikiran. Dulu, aku tidak pernah mengalah memecut ke garisan penamat. Jika kalah pun, kerna pihak lawan memakai kasut ‘spike’.

Aku menoleh ke cermin sisi, kalau-kalau ada kereta yang cuba membontoti kereta aku. Pasti akan aku sahut cabarannya. Jika dulu aku bergelar Black Stallion, hari ini watak itu bakal muncul kembali. Setakat 150km/j di lebuh raya wilayah memang bukan masalah, kalau mahu lebih. PS2, need4speed boleh la sikit-sikit.

Sedang ligat otak ini memikirkan gaya yang mahu dipadankan. Samada mahu sendal kepala guna sebelah tangan gaya initial-D, atau sebelah tangan memegang tombol gear gaya kebanyakan filem-filem semasa. Mataku terpandang cermin pandang belakang, lampu tingginya di kilas beberapa kali, menandakan mahu cari pasal. Aku tersengih.

Aku memberi laluan, bersedia dengan gaya sendal kepala (gaya memegang tombol tidak masuk akal, kereta auto). Seperti biasa, langkah seterusnya. Pancung belakang, tekan minyak agak rapat, seinci bumper ke bumper.

Selesai memasuki langkah pertama, tiba-tiba kurasakan telurku mengalami pengecutan yang begitu mendadak. Serentak dengan itu telefon bimbitku menjerit pinta di sahut. Kini gaya menjadi lebih lebih rumit, posisi kekal gaya sendal kepala, ditambah lutut kepit stering, tangan kiri menjawab panggilan sambil menurunkan volume radio.

+ : Wei! Cepat la sikit!

Aku : Aku tengah pecut ni, tapi ada kereta depan.

+ : Apa ke bongok, potong la.

Aku : Tak boleh la.

+ : Cucuk la. Pancung kiri ke? Hebat sangat ke kereta tu?

Aku : Kereta Wira je, dengan ada tulisan polis sikit..
.
.
*Sunyi*


+ : Ok, ingat pesan aku ni. Biar lambat asal selamat.


Aku kembali ke posisi pemandu tauladan. Dan tidak lama kemudian, saiz telurku kembali normal.





P/S :: Kabare?

20

Review blogger ternama bernama....


Title : Primajohnna
Medium : Photoshop and brushes
Technique : Ukur lilit pinggang yang mengejutkan!



John Hafiz. Nama yang tidak perlu diterangkan lagi, umum mengetahui penulisannya yang berunsur jenaka + bimbo + dibenci, (that is so 2008 ~ ).Dari segi perwatakannya, dia sarat dengan isi yang terbonjol di kantung perutnya.

Selaku penulis blog yang ternama, amalan seperti menukar link blog adalah mainan biasa beliau dan golongan pandai tulis ini. Malah, John Hafiz cuba menggunakan pendekatan baru, dengan cubaan menukar-nukar domain pula. Dari Autojohnography ke Autojohnografi dan kini Primajohnna. Sempena nama timangan perut beliau yang maju, iaitu Perut-maju-na.

Beliau mengangkat diri selaku terlalu hebat bagi mana-mana perempuan. Kebanyakan perempuan-perempuan ini terpedaya dengan ilusi. Menyangkakan bengkakkan besar itu adalah kelibat Denver. Hakikatnya, Denver tinggal didalam bengkakkan itu, menyorok dan ketakutan. Tempat itu bagaikan rumah agam zaman kolonial jika dibandingkan dengan saiz Denver.

Wajah jejaka ini boleh dilihat seperti rajah diatas. John Hafiz.

Ehem!*punya perut*Ehem!.

Benar, dia tattoo wajahnya sendiri di permukaan mulus perut beliau. Memorial Park mungkin.

Dengan keputusan cemerlang ‘A’ saya dalam mata pelajaran karangan UPSR. Saya merasakan penulisan John Hafiz ternyata berlainan. Dalam erti kata muziknya (Juga mendapat ‘A’ dalam peperiksaan hujung tahun), kedengaran Raw tetapi mempunyai komposisi dan jalinan muzik yang menarik. Tetapi demi perasaan egois, saya katakan penulisan beliau cetek.

Cukup disini saya mencemarkan mata kamu dengan gambar dan cerita sebegini dosa. Maaf jika kalian terpaksa samak mata selepas ini. Saya tidak mampu meneruskan review, maaf, ini terlalu menyiksakan. Pelbagai kejadian aneh berlaku ketika saya mahu menyiapkan gambar dan review ini. Seperti bau hanyir yang memualkan mula muncul secara tiba-tiba dari celah papan kekunci.



P/S:: Kadang-kala, ada yang menyangka John Hafiz memakai kuali di perut. Apa hal? Logik la skit.











13

Padan muka




Title : Padan Muka
Medium : Paper, pen, self photo, and photoshop (disaturate photo, cutout effect, laid on drawing)
Technique : Pengelupasan kulit



Arahan pada entri yang sebelum ini, perintah agar pembaca melihat persamaan gambar singa dengan wajah tuan blog ini, agak kurang berjaya. Ternyata kebanyakannya mendapati kurang bukti tuan blog ini berwajah elegant persis sang singa.

Akibatnya, saya jadi kurang senang dan mula berasa sakit perut. Setelah beberapa kali ke tandas akibat cirit-birit, saya meneruskan apa yang saya gelar “Karya bukti yang tak tersangkal dek akal”. Tujuannya hanya satu, saya tidak mahu menanggung sakit perut ini lagi dan, saya memang kacak seangkatan dengan singa.

Tranformasi yang dilakukan keatas wajah ternyata kacak saya dilakukan tanpa bantuan pakar bedah plastik. Jika diperhatikan rajah, kecacatan maksima secara kekal saya lontarkan pada wajah saya tanpa belas, apatah lagi kasihan. Walaupun beribu karakter serta kenderaan saya susun agar kelihatan muka-selalu-kena-reject, ternyata 1 peratus kekacakan saya pun masih tidak tergugat.

Kacak, jika diselidik didalam kamus dewan mahupun kamus antarabangsa. Maksudnya tiada pernah menyatakan nama otakkapasitirendah sebagai sinonimnya, mahupun maksud keduanya. Kerana itu bukan nama sebenar saya. Cuba rujuk makna bagi “Tampan”.

Namun apa yang dikesalkan, rata-rata bersetuju menyatakan wajah pada karya ini lebih kacak dari wajah sebenar. Dialog-dialog tersasul seperti “Bekham afro? Kacak gile!” atau “Model antarabangsa mana yang kau edit muka ni?” amat membuat gegendang telinga saya bagai dicengkam apit-G, kadangkala bagai ditoreh penoreh getah hati saya dibuatnya.

Sesekali, pernah saya terfikir mahu tattoo muka saya dengan design seperti dirajah. Adakalanya saya habiskan seharian semata-mata meng”google” saloon mana ada buat tawaran mengkeretakan rambut. Saya runsing, perlukah setiap rambut yang dikeretakan itu harus punya pemandu atau tidak? Bagaimana pula dengan tali pinggang keselamatan bagi penumpang belakang? Skirting, spoiler, turbo, bagaimana pula?

Mengapa saya terus mengarut dan kamu masih terus baca? Kerana saya kacak mungkin..

Dan dengar khabar angin yang menghembus, weeeeeeuuuu~ fuuuuuuuuuuuuuuh~ (bunyi angin kencang) yang bermaksud ; Sesungguhnya, pada tarikh yang kurang pasti dan waktunya pasti muncul. Darah merah diatas baju pengantin bakal memilikinya. Dengan itu tampallah pada baju, pastikan semua mereka yang percaya memakainya.

~hembusan dari angin tenggara

Bermakna, design ini bakal dijadikan baju dalam dua kemungkinan. Pertama akan dicetak atas nama kugiran Bloodonweddingdress. Dan jika mereka mengubah fikiran, ianya tetap akan dicetak atas nama Otakkapasitirendah. Dua-dua pun bagus, tetap akan ada gambar si kacak ini Perkara ini kamu tidak perlu risau sebenarnya, kamu hanya perlu sediakan duit dan beli tanpa banyak bicara.

Secara tidak langsung kamu telah menjana ekonomi salah satu dari kami. Kalau tidak pun, simpan sajalah duit kamu di bank, kerana diakhirat kelak orang yang paling banyak simpanan di banklah yang bakal ditempatkan ke syurga.



P/S:: Hei! Semua…Angin lintang kirim salam.