Mata Bionik


Title : Mata Bionik

Medium : orange paper, pen and photoshop

Technique : summersault berpusing




Aku,

Ingin ke ufuk,

Memilih warna.


Baris,

Warna ku patri,

Jadi pelangi.


Misal,

Renyai terhenti,

Disana nanti.


Air,

Mata ku titis,

Menjadi ganti.


Semalam, Juardino (memang nama sebenar) kemalangan kecil ketika meronda ibu kota, kelisanya kini bermuncung pecah. Dia tak tercedera, terima kasih pada tali pinggang keselamatan katanya. Bila bercakap tentang keselamatan, saya lalu terfikir, kenapa tidak dipasang tali pinggang keselamatan didalam bas? Menteri pengangkutan, sila angkat tangan?


Bercerita tentang bas, tahukah kamu jika semua orang menggunakan perkhidmatan bas, harga minyak boleh di kawal? Dan semuanya tergantung pada kaum sepak-kelangkang-tak-senak-punye. Ye, wanita.


Kenapa? Mari kita bincangkan.


Sebab teorinya, tiada perempuan mahukan seks dengan si Bus Rider. Walau namanya agak kool (Bus Rider), macam mask rider atau kamen rider. Sudah kurang jumlah Bas Rider versi lelaki, tahu kenapa? Kerana teori yang disebut tadi, disebut lagi dengan huruf besar “TIADA PEREMPUAN MAHUKAN SEKS DENGAN SI BUS RIDER”


Peluang untuk “get laid” selaku penunggang bas amatlah tipis. Nadaa~ atau Na’a’a. Jarang terjadi perempuan kata begini “semalam I bermadu asmara dengan satu mamat naik bas ni”. Kebanyakan lebih berbangga dengan cerita begini “U tau, I dah….ah! tak penting la, dia ada escalade”.


Jadi, perempuan sila bikin statement “Lelaki naik bas kelihatan hot dan seksi, kami mahu seks dari kamu!”, jika harus bikin sepanduk, lagi bagus.


Bila kurang naik kereta. Kurang isi minyak. Kurang permintaan, maka banyak simpanan. Harga pula kalau tak direndahkan, pasti susah nak naik. Tak percaya? Tanya Menteri pengangkutan (sila jawab soalan diatas dulu ya encik menteri).


Maka, selepas ini. Jika kamu (kaum sepak-kelangkang-tak-senak) terpaksa membayar empat puluh ringgit lebih untuk seliter minyak tanpa plumbum. Ingat Perempuan, itu semua salah kamu!




19 comments:

  1. amer zaman said...:

    lukisan bermakna.penuh simbolik.

    puisi padat dan indah.

    pemikira buat aku terfikir yang kau betul dan tepat.

    uish..

    perlu komen apa lagi ya?

  1. CoffeeHolic said...:

    *orange





    kenapa?

  1. Fareenz said...:

    "nape outline x pekat sikit??cantik sikit x??"

    kata org tak tahu melukis.

    ok, bukan salah kami pompuan.kalau anda keje bgus2, sape xnak get laid kan?

    reason xnak have 1 nite stand dgn bus driver sbb:
    esok naik bus same yg driver bus yang di-1-nite-stand kan mlm td, tak ke haru??
    euuww!!

  1. naji said...:

    Juardino sihat?

  1. 'Kami mahu bermadu asmara dengan LRT Rider kerana LRT tidak menggunakan minyak'.



    Memang la tak senak, tp klu sepak dengan sepenuh kalori, ngilu jua.

  1. Azlan Dawai said...:

    itu klu naik bas
    klu naik lrt lak camne?
    pakai karen je
    haha

    *ooo rambut ko ringan
    patut ar aritu melayang2 rambut ko ditiup angin aku tgk

  1. Don Corleone said...:

    naik kancil pun xleh nak get laid beb!!

  1. :: ShikiN :: said...:

    perlu ke pompuan yang jadi mangsa?bias betol...

    BUKAN SALAH KAMI YE...

    Klu betul la apa yg kamu ckp 2, sok & ari yg seterusnya saya gi keje n nak gi mane2 pun naik bas je... boleh? jgn ckp xleh plak...
    xde masalah kan? yeay!

  1. axe said...:

    lukisan hang telah menjadi satu pattern nih. dan rutin itu tidak baik. tanyalah mana2 drebar bas.

  1. inilah balasan lambat reply komen..aku bakal penat menaip!

    amer zaman: semua ko nak puji, sila beri kutukan sekali sekala..haha! btw, thank alot bro.

    coffeeholic: ye orange, kerana bukan cokolat.

    fareenz: itu ialah lukisan sekerat, saya malas nak abiskan.

    kalau keje bagus2 pun, boleh je naik baskan?
    tapi yang saya tujukan bukan get laid dgn bus driver, tapi bus rider. sila nampak bezanya ye.

    naji: juardino sihat, dia kim slm.

    neem: LRT? ah! zaman ape sekarang ni? dunia terlalu maju!

    ngilu...seperti mendengar kapur bergesel dgn papan hitam.

    azlan dawai: LRT terlalu moden nak dikaitkan dgn minyak...agrh~

    don susahnakeja: kancil turbo, bodykit skyline mungkin boleh. haha

    shikin: untuk teman wanita, sila suruh naik kereta sendiri atau keluar dgn boyfren. naik bas hanya untuk single yang suka get laid..heheh! ini hanya pendapat, dan anda terkecuali.

    axe : apakah maksud telah menjadi satu pattern tu? adakah semakin bosan kerana kelihatan lebih kurang sama? atau kau sengaja nak bangkitkan kemarahan driver2 bas?

  1. Fareenz said...:

    eh??a'ah la..bus rider..camne leh tak perasan eh??

    tapi kan awak, the point is still the same.kalau kite get laid dgn bus rider, esok2 mesti kite jumpe dlm bus yg sama, kan2??euww!!

    kalau dgn yg ade kete sendiri, kalau nmpak kete, bole lari. probility untuk jumpe hanya la bile tunggu bas di stesen bus. kan2?

  1. PnampoJepon said...:

    idop bus rider! even aku nek moto..

  1. CoffeeHolic said...:

    orange?
    hehe

    coklat yum2
    biar kamoo penat

  1. m4ui said...:

    aku tahu kenape orange
    heheh

  1. John Melawi. said...:

    apa kata lak kalo get laid dengan basikal rider lak. hargh!!

    lagi jimat cam kat jepang tuh.

  1. cip! said...:

    “TIADA PEREMPUAN MAHUKAN SEKS DENGAN SI BUS RIDER”

    wow kenyataan ni..
    apa ni?
    :|

  1. fareenz: kamu dimaafkan. mungkin juga kamu bukan taste mereka yang bergelar bus rider.

    penmpojepun: idup bus rider bergantung pada perempuan, moto ko idup kerana kick starter.

    coffeeholic: jangan bikin panas? haha!

    m4ui: aku kenapa nama kamu m4ui...heheh

    Farah adila: fak!

    john melawi: aku suka beskal yang handle dia asyik2 kene betulkan, pastu rantai slalu tertanggal. romantik sungguh kalau buat berpasangan. haa~

    cip! : itu statement yang di approve oleh kebanyakan wanita metropolis yang meterialistic. argh! aku tak patut melayan soklan hang!

  1. arghhh ribut! said...:

    "..kaum sepak-kelangkang-tak-senak-punye. Ye, wanita..."

    ohh kalo dorang kena sepak kat kelangkang tak senak eh??