Kuda gerbang




Title : kuda gerbang (bukan kepang)
Medium : graphic marker, paper, photoshop (cutout effect)
Technique : angkat, tolak, masuk, picit.



Ini tiada kena mengena dengan lukisan.

Siapa sempat kenal pada pelakon wanita bernama Lydiawati? Kalau ya, anda juga pasti pernah melihat cerita Maero Attack, saat kecil-kecil dahulu setiap jam 4.30 in the petang. Dan selepas itu pula, cerita bersiri untuk emak-emak, Oshien. Dan kamu juga pasti kenal Ahmad Tarmimi Seriga, lebih sebagai pengacara More Jutaria. Jika kamu familiar dengan nama-nama dan tajuk cerita yang disebutkan dalam huruf gelap diatas?

Anda sudah dewasa, Secara umurnya. (baca: Tua)


Ini ada kena mengena dengan lukisan.

Kuda gerbang, bukanlah sebuah nama yang sepadan dengan karya ini. Kedengaran sangat cacat untuk karya yang sebegini flawless. Justeru, saya ingin menerangkan alasan mengapa terjadi kejadian ini. Telus saya katakana, lukisan asal adalah hodoh atau hideous (untuk pembaca luar Negara). Dan hasil pembedahan plastic yang dilakukan terhadap lukisan tersebut, ianya berjaya di indahkan.

Ini lebih kena mengena dengan lukisan.

Ayu minum kopi,
Minum kopi,
pada terbit matahari,

Gerbang rambutnya,
Mengkuda.
Menggoda untuk dikuda.




p/s :: ‘Ayu’ bukanlah sebuah nama. Ianya bermaksud perempuan yang cantik. Tapi teman wanita saya lebih cantik!, tanam kata-kata tadi dalam pemikiran kamu semua.

21 comments:

  1. MatematisMuda said...:

    sangat mendalam
    sangat bermakna
    sangat menyukainya

  1. capik said...:

    aku da dewase rupenye

  1. amer zaman said...:

    Mengkuda.
    Menggoda untuk dikuda.

    ayat ni sungguh mengkhayalkan...
    hahaw

  1. matematismuda: sangat banyak sangat, sangat-sangat terima sangat kasih sangat.

    capik: dewasa dalam muda..(ape, aku ckp ni?)

    amer zaman: yeah man! sekhayal kuda khayalan. hashashas!

  1. coffeeHolic said...:

    wah deep purple

    with woman n zebra

  1. kalsum said...:

    i love ur artwork

  1. 17++ said...:

    lukis la orng pasang kuda2 mesti lagi lawa

  1. coffeeholic: purple itu kaler barney..zebra itu tak pakai bra..heheh! maaf agak lucah. kopi itu untuk kamu.

    kalsum: thank! i like ur taste. haha!

    17++: pasang kuda2 yang dekat bumbung rumah tu ke? hang ni pandai ja..

  1. Miss LaraLady said...:

    Hurm..
    suka grafik-grafik kamo!
    salam singgah.

  1. mohd arafat said...:

    Gerbang rambutnya,
    Mengkuda.
    Menggoda untuk dikuda.

    hahaha.
    syahwat.

  1. Fareenz said...:

    sepit rambut bercorak kuda juga cantik.

  1. John Melawi. said...:

    ahh,

    aku sudah komen ini entri itu hari tapi ngapaing enggak ada komeng2 ku??

    sipot sedotan punya internet kolej!!

    komen sy: kuda untuk di kuda. wanita untuk di goda atau di kuda?

  1. :: ShikiN :: said...:

    :: lawa sbb lukisan 2 kaler purple...so sweet...
    da lepas touch up mestila cantik kan? ;) ::

    tapi,cerita tu mcm penah dengar je?hmmmm?thanx...hehe..

    neway,keep it up!

  1. coffeeHolic said...:

    kopi untuk saya?

    bestnya.
    terima kaseh:)

  1. laralady: terimas kasih. suka komen kamu, ada taste. heheh!
    selamat berkenalan.

    arafat: apat! 1st time jumpa ni. heheh! aku tau hang pantang skit benda2 berkait syawat ni. women u r all tentalisious.

    fareenz: kuih sepit berbentuk kuda juga sedap.

    john melawi: kuda untuk menggoda perempuan berkuda yang menggoda untuk berkuda bersama dan dikuda tanpa si kuda.

    shikin: suke sbb purple je? kalau kaler merah mesti tak sukekan? haha!
    lukisan ni di touch up jd cantik. tapi kamu tak touch up pun sentiasa cantik. *wink!*

    coffeeholic: kopi itu kurang manis, hula tambah sendiri ye..

  1. coffeeholic: harap paham *hula itu samadengan gula (kesilapan selaku insan bergelar manusia)

  1. MatematisMuda said...:

    izin ku buat pautan

  1. :: ShikiN :: said...:

    suke gak klu kaler merah tapi purple lebih sket la...hehe! xkesah pun asalkan cantik...

    haaa, puji2 ni mesti ade sumthing kan? baik cakap? hik hik! tapi terigin gak nak di touch up nak tau mcmane rupe... lain ke same ke buruk ke elok ke...hmmmm...tpi maitenance tggi xmau la...haha!

  1. coffeeHolic said...:

    hehe

    *hula pon hula la...:)

    kopi tetap penyeri:)

  1. matematismuda: saya izinkan wahai en. matematik.

    shikin: puji ada maksud, maksudnye boleh rujuk dalam kamus. haha! takyah touch up sgt, mcm kereta gak. kalau bikin gile2, buboh spoiler mcm sayap EX5. skirting ropol2. HUDUH tu. maka, fikir2kan. haha!

    coffeeholic: nanti sape2 keje kat DBP tolong daftar hula ye? maksud pertama gula, maksud kedua otakkapasitirendah terlalu kacak tak terkata. huhu!

  1. coffeeHolic said...:

    hehehe

    seb bek u ckp u kacak
    kalao tak susah sket nak yakinkan org DBP tu...

    saya suka rambut kamoo:)