Ape ni?


HARI INI ANDA KETEMU, BUKANLAH SATU KARYA BERMUTU, HANYA AKU MAHU ANDA TAHU, BUKAN SEMUA LUKISAN ITU BISU.

Title : ape ni?

Medium : pen, kertas, adobe photoshop and kemarahan

Technique : teknik melempiaskan kemarahan keatas kertas-kertas!

Lama sudah aku tak buat coretan hidup..kata-kata aku makin ringkas, kurang kemas, mainan bibir sahaja yang mampu aku lakukuan. Aku bukan ahli bahasa, aku bukan penggila kosakata, aku sekadar insan kepada yang esa. Jika lemahnya aku terletak pada tajam akal aku mengolah bahasa, sehingga menjadi senikata? so, aku terima. Aku bukan emo, Cuma terlebih makan chipsmore. Have you heard about a band called Paramore? Nahh!...forget about it, aku Cuma nak bagi dia rhyme some more.

Dalam pada aku menyepi dari menulis isi hati dan tentang diri. Baru-baru ini aku di label nerdy, gara-gara aku tolak peluang berParty. I’m telling you, there are still a thousand of these narrow minded berkeliaran sekitar kita, kat lorong-lorong kota, dalam kereta, sebelah meja, tempat kerja, lapangan terbang antarabangsa, merata-rata. Bangsa yang fikir gaya hidup metropolitannya tu adalah segala-galanya. Paling up to date, paling top, paling da’boom!

Penghina : eh? Kenapa tak join party lepas dinner semalam? Boyfriend tak kasi eh?

Teman wanita : a’ah~ (sambil makan kuaci dan ludah kulit tanda protes)

Penghina : oow..dia memang tak suke eh? Kalau tak clubbing, malam-malam tak bosan ke? Watpe je?

Teman wanita : a’ah~ dia memang tak suka sangat clubbing-clubbing ni.

Penghina : dia nerd eh? (muka yakin, tanpa fikir tentang hati orang lain)

Teman wanita : erk! Dia tak pegi clubbing, tapi….

Penghina : whatever~ Nerd la tu... (muka sangat yakin)

Teman wanita : kalau tak clubbing tu nerd ke? Daa~ puf! (sambil ludah kulit kuaci kat muka penghina)

Berhentilah..sudahlah…jaga la maruah tu, jangan sampai orang panggil engkau Goblok, lepas tu engkau nak marah, Mengamuk tak tentu arah. Eh? Boleh blah lah!

Sebenarnya aku tak rasa marah pun, cuma kesian dengan orang moden berfikiran zaman jepun. Aku ape pun tak peduli, susah ape? Tutup telinga dengan guli kasi tuli. Akhir sekali, campur semua, tolak amarah, and then bahagi-bahagi dan kali-kali. Tercapailah maksud karya aku ini.

Tentang aku dan sakit hati.

Marah aku tak tahan lama,

Sejenak aku hambur maki,

Sat lagi aku tabur dedaun aneka warna.

2 comments:

  1. Shikin said...:

    macam kenal je story tu? ada jugak org yg pikiran mcm tu zaman ni.. buta hati namanya tu.. haha!

  1. Fathul said...:

    hahaha... pure angst...ok maybe not. btw clubbing was so 60s.. agagaga... and the drawing was awesome. love that colorful leafs.... so, Go NERD!!!!:D