Apa Ada Dengan SilingTitle : Apa Ada Dengan Siling
Medium : Paper + Pen + Photoshop + Ceiling
Technique : Melakar, terlentang, menghadap siling


Kebanyakan pandai lukis sering berkata “Ilham itu ada di mana-mana”. Dan seperti selalu-selalunya jawab saya “Kan aku sudah kata …”, kerana si pandai tidak akan mampu menandingi si bijaksana, juga seperti selalu-selalunya. Terlalu selalu seperti melihat ketiak-ketiak basah bagi seorang jurutol.

Suatu hari dengan minda yang lompong, niat melukis saya memuncak. Namun nafsu saya masih kekal tenang, barangkali kerana hari masih siang. Pada pandangan saya, mana mampu saya lukis apa-apa jika tiada sebarang ilham diminda. Televisyen pula tidak sudah-sudah dengan cereka dangkal mereka, yang modalnya hanyalah cinta.

Bosan memikirkan betapa bodohnya mereka yang ternganga dan buta-buta memuja cereka sebegitu biasa. Terlalu biasa seperti biasanya melihat ketiak-ketiak basah bagi seorang jurutol. Saya kemudian dengan perlahan menggelongsor malas, lalu berbaring membentuk formasi ‘L’ sepadan dengan bentuk sofa.

Mata yang terpejam pada kepala yang mendongak ke ceiling ini, sedang memikirkan betapa mustahilnya melukis tanpa ilham. Dan ilham yang dicari pula, tidak ubah seperti mencari gitaris bagi mesin jahit berjenama SINGER.

Kerana tidak mahu berfikiran negatif, maka saya cuba berfikir secara positif. Dan setelah 5 minit, apa yang terlintas di fikiran, hanyalah tanda campur dan logo bulan sabit merah sahaja.

P/S :: Pada ketika mata saya buka, muka watak dua dari kiri (rujuk rajah) telah terbentuk di ceiling. Terhasil dari keadaan plaster yang tidak rata, akibat kerja sambil lewa pihak kontraktor dan developer, anggap saya. Bentuknya sempurna, bentuk muka dan ‘shading’nya juga kelihatan sempurna. Pada ketika ini, saya mula rasakan itu bukan kebetulan. Mungkin Leonardo Da’Vinci ialah kontraktornya.

Owh~ dan sebelum terlupa. Jika kamu ternampak bunga api letup-letup, itu kerana 12.12.2009 adalah ulangtahun Otakkapasitirendah yang ke-2. Mari berdiri tegak bagi menghormati kehebatan tuan punya blog ini.

6 comments:

 1. sHiKiN said...:

  hepy second anniversary otakkapasitirendah! smoga blog ini akan dpt diteruskan smpi bila2..keep up a good work honey.

  btw,cantik lukisan mmg sebiji mcm yang kat siling umah kita..hehe..

 1. oh my..

  tuhan sungguh buat saya cemburu
  to your talent!

  (saya tak bersyukur)

 1. anas afrohead said...:

  secara jujur saya juga kerap mendapat ilham dari dinding di tandas ketika sedang melabur.

 1. Liyana said...:

  happy anniversary.. 2 tahun pelaburan kata-kata yg mencetus ketawa dan pertanyaan..

 1. axe said...:

  tahniah din! aiseh...itu ja kot. word verification aku - frrizera - sedap utk nama anak pempuan tuh

 1. c-boz00 said...:

  syiling..
  tanpamu dompetku nampak nipis..